Albumine

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Advies PZ-Can
Berichten: 71555
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin

Albumine

Bericht door Neeltje » 27 nov 2015 16:52

Nieraandoeningen ontstaan bij diabetes door aantasting van de kleine filtereenheden van de nier. Dit leidt allereerst tot abnormale lekkage van eiwit door de nieren en dan geleidelijk tot het ten gronde gaan van de filtereenheden van de nier.


Microalbuminurie

De eerste tekenen van aantasting van de nier kan men vinden doordat in de urine geringe hoeveelheden eiwit verschijnen. Dit kan men echter alleen opsporen wanneer zeer gevoelige bepalingsmethoden worden gebruikt. Men meet dan hoeveel van het eiwit albumine in de urine zit. Het gaat hierbij om zeer geringe hoeveelheden albumine, in de orde van enkele milligrammen!! Dit noemt men 'microalbuminurie': het aantreffen van kleine hoeveelheden albumine in de urine. De functie van de nieren, gemeten aan de concentratie van afvalstoffen in het bloed, is op dat moment meestal nog goed: het kreatinine gehalte van het bloed, dat de arts zal laten meten als maat voor deze ontgiftingsfunctie van de nier, is normaal. Kreatinine is te beschouwen als een soort afvalstof; hoe hoger de afvalstof in het bloed, des te lager de afval-verwijderende functie van de nier.


2e stadium: meer eiwit

In het 2e stadium van nierbeschadiging neemt het verlies van eiwit in de urine verder toe; deze 2e fase treedt in wanneer men in de urine meer dan 200 mg albumine of totaal eiwit per liter kan aantonen; nog steeds weinig, maar voor iemand met diabetes al veel te veel. Deze hoeveelheden eiwit kan men met vrij simpele methoden aantonen zoals een speciaal urine teststrookje. De functie van de nieren zal nu stukje bij beetje minder worden. Dit kan men meten aan de hand van een geleidelijke stijging van het kreatinine gehalte van het bloed.


Verslechteren van de nierfunctie

Het 3e stadium is aangebroken wanneer de ontgiftende functie van de nieren minder dan 20% van normaal bedraagt. Er is dus ernstig verlies van de nierfunctie, en ten teken hiervan stijgt het kreatinine gehalte van het bloed verder.
Gesloten