Leververvetting

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73612
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Bericht door Neeltje »

Hepatische lipidose betekent levervetting. De meest bekende vorm van leververvetting is 'foie gras'. De bewust vervette levers van ganzen om een smeuïge ganzenleverpaté te kunnen leveren.
Maar ook bij katten komt het vaak voor, maar dan uiteraard niet moedwillig.

Leververvetting kenmerkt zich door een opeenhoping van vet in de levercellen. Hierdoor kunnen de cellen hun eigenlijke functie niet meer uitoefenen. Uiteindelijk kan dit leiden tot leverfalen en dood als de ziekte niet tijdig wordt onderkend en behandeld. Leververvetting bij katten kan ontstaan na drie dagen 'vasten' of soms zelfs eerder. De symptomen ervan verschijnen doorgaans later dan dat (tot 2 weken minimaal de helft minder eten dan normaal).

Oorzaken
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van leververvetting. Meestal is het een gevolg van anorexia (niet of zeer weinig eten). Dit kan een reden hebben, bijvoorbeeld met als onderliggende oorzaak een lichamelijke aandoening als diabetes, hyperthyroïdie, inflammatory bowel disease, of pancreatitis. Maar vaak (in ongeveer 50% van de gevallen) is er ook geen aanwijsbare reden. Dit wordt dan idiopatische lipidose genoemd.
Een zekerheid is dat stress een grote rol speelt in het ontstaan van leververvetting.

Katten die voorafgaand aan de periode van anorexia overgewicht hadden, zullen in een dergelijke situatie eerder leververvetting ontwikkelen dan katten met een gemiddeld lichaamsgewicht.
Er bestaat discussie over het feit of leeftijd een rol kan spelen, ras speelt echter geen enkele rol in de ontwikkeling van deze ziekte voor zover nu bekend.

Symptomen
De meest voorkomende symptomen zijn:

- Gewichtsverlies
- Overgeven
- Slechte adem als gevolg van de toegenomen opslag van giftige stoffen in het lichaam omdat de leverfuncties zijn afgenomen.


Diagnose
Het vaststellen van de ziekte kan door middelen van bloedonderzoek, echo van de onderbuik en/of een leverbiopt. Tijdige erkenning van de ziekte is van wezenlijk belang als het gaat om de prognose: hoe eerder de ziekte kan worden behandeld, hoe groter de kans dat de kat met goed gevolg behandeld kan worden.
Behandeling

De enige efficiënte behandeling is zorgen dat de kat voeding binnenkrijgt. Dit kan gedaan worden door hem of haar te stimuleren met prikkelende hapjes (bijvoorbeeld sandwichtonijn uit blik, de soort die voor menselijke consumptie geschikt is). Echter is de kat meestal zo ver heen dat dit weinig zin heeft.
Dwangvoederen of sondevoeding is dan het enige dat rest.
Bij dwangvoederen wordt het voer (vaak vermalen tot brijballetjes) gedwongen in de bek gebracht. Voor de meeste katten is dit geen optie, omdat dit ook weer stress met zich meebrengt, hetgeen het ziektbeeld niet bevordert.
Bij sondevoeding wordt er een tijdelijk buisje (sonde) via de neus of hals (door middel van een kunstmatige opening) in de maag geplaatst. De dierenarts kan deze sonde plaatsen, waarna het toedienen van de speciale vloeibare voeding door de eigenaar zelf kan gebeuren. Op deze manier kan de kat in de eigen omgeving met relatief minder stress herstellen.
Ongeveer 70% van de katten met hepatische lipidose herstelt met sondevoeding. De maanden na deze ziekte is het een zaak om zeer voedingsrijk voedsel toe te blijven dienen.

De literatuur beschrijft dat katten die eenmaal getroffen zijn door leververvetting, zelden opnieuw door deze aandoening worden getroffen. De praktijk heeft in sommige gevallen inmiddels helaas het tegendeel bewezen.

bron: Cattery van de Moeshoek
Gesloten