Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS)

Gesloten
Gebruikersavatar
Brigitte
Berichten: 10968
Lid geworden op: 13 mar 2009 07:05
Insuline: Niets
Woonplaats: Eindhoven
Contacteer:

Bericht door Brigitte » 18 feb 2017 15:11

HHS is een levensgevaarlijk syndroom bij diabetische katten als gevolg van een zware hyperglycemie (meestal > 33-36 mmol), maar er worden geen ketonen gemeten en de bloedsuikerspiegel is over het algemeen hoger dan bij DKA. De hoge bloedsuikerwaardes zijn het gevolg van een te lage insulinegift of een verhoogde insulinebehoefte (bv. als gevolg van een infectie).

De symptomen zijn de symptomen van suikerziekte (veel eten, veel drinken, veel plassen), zware lethargie/coma en zeer zware uitdroging. Een kat die aan HHS lijdt, wordt steeds zwakker en gaat steeds minder eten en drinken. HHS is zeldzamer dan diabetische keto-acidosis (DKA).

Simpel gezegd is HHS een zeer zware vorm van uitdroging: de lichaamscellen proberen de hoge bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen door vocht af te scheiden in het bloed. Een kat die aan HHS lijdt, mag niet met insuline worden behandeld voordat het kaliumgehalte in het bloed met behulp van een infuus genormaliseerd is. In deze toestand heeft een kat zeer waarschijnlijk een te laag kaliumgehalte in het bloed en door de toevoer van insuline wordt dit nog verder verlaagd. Het hart heeft kalium nodig en wanneer snelwerkende insuline wordt gegeven zonder kalium, kan dit fatale hartcomplicaties tot gevolg hebben. Wanneer het vermoeden van HHS bestaat, dient de elektrolyten concentratie in het bloed direct te worden onderzocht (deze test heet in het Engels “I-STAT”).

De eerste 4-6 uur van de vochttherapie zijn beslissend en met het toedienen van insuline kan worden gewacht tot deze therapie heeft plaatsgevonden. De kans op volledig herstel is zeer klein (12%) en de meeste dieren komen binnen 24 uur te overlijden. Soms kunnen katten tegelijk aan DKA en HHS lijden.

Bron: http://www.diabetes-katzen.net/info_allgm_hhs.html
http://www.caninsulin.de/diabetes-melli ... faelle.asp
Toestemming verleend.
Gesloten