Carnivoren gedwongen tot flexitarier

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73612
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Bericht door Neeltje »

In Nederland wonen zo'n 4,4 miljoen honden en katten. Honden en katten zijn carnivoren. Dit betekent dat ze hun voedingsstoffen hoofdzakelijk uit dierlijke bronnen als vers vlees halen. Koolhydraten daarentegen zijn geen essentiële voedingsstoffen voor honden en katten. Energie halen ze namelijk vooral uit eiwitten, waarbij plantaardige eiwitten veel minder goed benut worden dan dierlijke. Voor katten geldt dit zelfs meer dan voor honden. Het is daarom belangrijk dat (vooral in kattenvoer) de eiwitten vrijwel uitsluitend van dierlijke oorsprong zijn.

Maar diervoeding van grote merken als Pedigree Pal, Whiskas en Royal Canin die zichzelf als expert op het gebied van diervoeding in de markt zetten, bestaat grotendeels uit plantaardige, veelal bewerkte, bestanddelen als granen en maïs. Zo bestaat droog hondenvoer voor ruim zeventig procent uit granen en droog kattenvoer zelfs vaak voor meer dan vijftig procent. Ook worden regelmatig bakkerijproducten als biscuits en deegwaren toegevoegd. De consequentie hiervan is dat het voer, ondanks het feit dat het heel gezond voor uw huisdier lijkt, weinig te maken heeft met zijn of haar oorspronkelijke dieet. Om eventuele negatieve effecten op de spijsvertering te voorkomen treft u dan ook regelmatig bietenpulp aan op de ingrediëntenlijst van het voer. Volgens dierenkenners voornamelijk om te voorkomen dat onze huisdieren aan de diarree raken. Kleur- en smaakstoffen moeten dan weer voorkomen dat het voer er onaantrekkelijk uit komt te zien.

Claims
Ook verpakkingen van diervoeding staan vol met claims. Zo heeft bijvoorbeeld Whiskas taurine toegevoegd aan zijn kattenvoer met als claim dat dit het hart gezond houdt. Taurine is een stof die van nature in bijvoorbeeld muizen en orgaanvlees aanwezig is. De stof is essentieel voor katten; bij een tekort krijgen ze oog- en hartproblemen. Maar als het voer voldoende bij het oorspronkelijke dieet van de kat was aangesloten, was de toevoeging van geïsoleerd taurine helemaal niet nodig geweest. Dit feit, gecombineerd met toevoegingen van tal van andere geïsoleerde vitaminen, illustreert in feite de uitholling van het voer, terwijl er juist allerlei gezondheidsclaims op de verpakking staan. Ook worden tal van claims ingezet die suggereren dat het hoogwaardige voeding betreft (‘100% compleet’), die voor een mooie vacht of bijvoorbeeld een gezond gebit zorgt.

Verhullen van koolhydraten
Regulering in de humane voedingssector loopt voor op die in de diervoedingssector. De producenten daarvan zijn dus relatief vrij in hun claims. Ze hoeven bijvoorbeeld koolhydraten niet te vermelden in de voedingswaardedeclaratie, wat de hoeveelheid granen in de voeding kan maskeren. Ook andere trucjes die ook bij humane voeding niet worden geschuwd zijn deze producenten niet vreemd. Zo geldt ook hier de regel dat van het eerstgenoemde bestanddeel in de ingrediëntenlijst het meeste in het product moet zitten. Maar daar hebben de fabrikanten iets op gevonden. In de ingrediëntenlijst kan als eerste wel een vleesbestanddeel vermeld staan. Dit lukt door vlees en dierlijke bijproducten bij elkaar op te tellen. Een trucje waardoor het op eerste plaats vermeld kan worden. Tegelijkertijd kunnen er verderop in de lijst bijvoorbeeld drie verschillende vormen van maïs apart vermeld staan (maïs, maïsmeel en maïsgluten). Als deze drie bestanddelen bij elkaar zouden zijn opgeteld zou het kunnen dat maïs feitelijk als eerste op de lijst van ingrediënten had moeten staan, wat duidelijk zou maken dat uw hond of kat hoofdzakelijk plantaardige in plaats van dierlijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hoeveel procent?
Net als bij humane voeding vaak het geval is (denk aan aardbeienkwark met 0,6 procent aardbei) is het aandeel van het op de verpakking aangeprezen ingrediënt vaak maar in zeer kleine hoeveelheid aanwezig. Zo kan de claim ‘met rund’ betekenen dat er slechts vier procent rundvlees in een product zit. Als dit aan de hand van vers vlees gemeten is, blijft er als droog bestanddeel zelfs nog minder van over. Daarnaast is het vaak niet eens vier procent van het totale voer maar alleen van het vleesbestanddeel. Hierdoor valt het werkelijke percentage van het aangeprezen ingrediënt fors lager uit.

Transparant?
Een bijkomend probleem is dat producenten de herkomst van dierlijke en plantaardige bijproducten niet hoeven weer te geven. U kunt dus niet weten of het voer van uw huisdier bijvoorbeeld varkenslever en -longen, kippenhart en -huid, darmen, rundermilt of -uier, vismeel, haarmeel of vlees-/beendermeel of een combinatie daarvan bevat. Naast de reeds genoemde voorbeelden ontbreekt het dus ook op dit gebied aan transparantie in de diervoedingsschappen.

“Nat” voer
Valt het u op dat uw kat of hond nooit genoeg lijkt te hebben bij het eten van de brokjes in gelei of paté? Dat is niet zo vreemd: waar vlees van nature een vochtpercentage heeft van tussen de 65 en 75 procent bestaat het ingeblikte voer voor rond de 80 procent uit water, waarvan circa de helft is toegevoegd.

Diervoeding levert geld op
Katten- en hondenvoer zijn sterke commerciële producten. De zogenaamde petfoodindustrie verdient er goed mee. Het doel is voornamelijk ‘gemak’ (voor het baasje) en de suggestie van ‘genieten’ (voor het huisdier). Denk aan makkelijke portieverpakkingen en voer waarop men beweert dat het kattenbakluchtjes vermindert. Prijzen voor voeding voor huisdieren liggen echter ook zes tot dertig keer hoger dan de prijzen in de reguliere veeteelt.

Het zijn net mensen
Humanisatie of vermenselijking is een trend in dierenvoer. Aan het brede assortiment van voer speciaal voor jonge of juist oudere dieren, en apart voer dat geschikt is tegen tal van aandoeningen is te zien dat deze insteek werkt. Er zijn nu zelfs al speciale snacks als tussendoortje voor dieren. En ook complete maaltijden met erwtjes en worteltjes, of pastamaaltijden die qua suggestie niet onderdoen voor een kant- en klaarmaaltijd voor mensen zijn geen uitzondering.
‘Emotie toevoegen aan de categorie diervoeding levert geld op,’ aldus Nestlé, naast Mars een van de grootste producent van diervoeders met merken als Bonzo, Felix, Gourmet en Tom Poes. De vraag is of dergelijke ‘vermenselijkte’ gerechten met namen als ‘stoofpotje’, ‘paté met gevogelte, tuingroenten en rijst’ daadwerkelijk goed zijn voor onze huisdieren.

Feit is namelijk ook dat het percentage te zware katten en honden tussen de 35 en de 50 procent ligt. Dat de porties die fabrikanten op verpakkingen adviseren vaak veel te groot zijn draagt hier ook aan bij.

Lief voor uw dier
Achter de verwennerij van uw huisdier kan veel dierenleed schuilgaan. Zo zijn veel producten door middel van dierproeven getest en maakt men op grote schaal gebruik van reststromen uit de bio-industrie, wat de associatie met dierenliefde ongeloofwaardig maakt. Kortom, wilt u vandaag uw dier in de watten leggen? Denk dan goed na voordat u uw winkelkarretje vult.



bron: http://foodwatch.nl
Gesloten