De 10 grootste vergissingen als het gaat om kattenvoer

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73612
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Re: De 10 grootste vergissingen als het gaat om kattenvoer

Bericht door Neeltje »

De mooie verhalen van de diervoedselindustrie zijn tegenwoordig ten onrechte als waarheid geaccepteerd.

Vergissing 1
- In blik- en of brokkenvoer zit alles wat de kat nodig heeft om gezond te blijven

Blik en brokkenvoer garanderen helaas géén lang en gezond leven zoals de producenten van diervoeding beloven.
De meeste degeneratieve ziekten die we bij huisdieren tegenwoordig tegen komen, zijn het resultaat van het jarenlange eten van industrieel voedsel.
Er bestaat een sterk oorzakelijk verband tussen voeding en ziektes van de organen, de stofwisseling en het bewegingsapparaat. Helaas wordt dit feit door de meeste dierenartsen genegeerd. Gemakshalve worden b.g. afwijkingen tot ouderdomsziektes verklaard. (b.v. nierproblemen bij katten)

Vergissing 2
– De dierenarts adviseert een bepaald merk – dus zal het goed zijn

Helaas weten de meeste dierenartsen veel te weinig over voeding. De informatie en opleiding die ze hebben inzake “voer” krijgen ze meestal van de diervoedselproducenten zelf. Gezien ze aan de verkoop van blik - en brokkenvoer flink verdienen, bestaat voor hen geen reden om zich eens goed in het onderwerp “voeding” te verdiepen.
Derhalve erkennen (en herkennen) de meeste dierenartsen de ziekten die ze in hun praktijk tegen komen niet als voedsel gerelateerd.
Je moet dan ook niet verwachten dat een dierenarts toegeeft, dat bij een bepaalde ziekte de oorzaak te vinden is in het voer dat door hem jarenlang werd aangeprezen en verkocht.

Vergissing 3
– Teveel eiwit is ongezond voor de kat en belastend voor de nieren

Ook dit is een statement van de fabrikanten van diervoeder, om het lage gehalte aan kwalitatief slecht eiwit in hun voer te rechtvaardigen.
In tegenstelling tot de mens kan de kat grote hoeveelheden aan hoogwaardig eiwit eten en verteren.
In muizen en vogels (prooi) zitten immers altijd meer eiwit dan in kant en klaar voer.
Sterk belastend voor de nieren zijn de minderwaardige eiwitten en granen die in het kattenvoer verwerkt zijn. Dit omdat de kat deze slechts gedeeltelijk kan verteren.

Vergissing 4
– De kat heeft koolhydraten als energiebron nodig

Dit argument wordt vaak gebruikt om het hoge gehalte aan graan in industrieel voedsel te rechtvaardigen. Tegenwoordig weet men dat de kat GÉÉN graan in de voeding nodig heeft. In tegenstelling tot dierlijke eiwitten is graan een goedkope energiebron in vorm van zetmeel en dat is dan ook de enige reden waarom het in kattenvoer verwerkt wordt.
Graan (koolhydraten) in voer – daar heeft alleen de voederfabrikant voordeel van, NIET het dier!!

Vergissing 5
– De kat heeft zich in de loop van de domesticatie aangepast aan kant en klaar voer

De kat heeft zich weliswaar wat betreft maat, kleur en karakter aan de mens aangepast, maar de stofwisseling en de spijsvertering zijn nog steeds hetzelfde als duizenden jaren geleden. De kat werd vroeger voornamelijk vanwege haar jachtinstinct (muizen) door de mens gehouden. Hiervan leefde de kat.
De spijsvertering hoefde zich dus niet aan nieuw voedsel aan te passen.

Vergissing 6
- Droogvoer is goed voor de tanden (tandsteen)

Heel veel katten die elke dag brokken eten, krijgen in de loop der jaren te maken met tandproblemen of tandvleesaandoeningen. Vaak ook worden brokjes niet eens gekauwd maar direct doorgeslikt.
Kijk daarentegen eens hoe de kat een muis of een stuk bot met vlees er aan eet, dan zie je meteen het verschil.

Vergissing 7
– Bij zelf bereid voer krijgen katten niet alle stoffen binnen die ze nodig hebben

Fabrikanten gaan er van uit, dat de kat alleen maar de restjes van tafel krijgt.
Dit zou inderdaad eenzijdig zijn en slecht voor de kat.
Maar het is zeker mogelijk om een kat hoogwaardig zelfgemaakt voer aan te bieden.

Vergissing 8
– Je moet expert zijn om het voer voor de kat zelf samen te stellen

Ons mensen lukt het toch ook heel aardig om enigszins gezond te eten, hoewel de meesten van ons geen voedingsdeskundigen zijn.
Gezonde voeding voor katten heeft vooral met gezond mensenverstand te maken. Het is in ieder geval geen groot geheim, vooral omdat er tegenwoordig veel informatie hieromtrent op het internet te vinden is.
Iedereen die zich een heel klein beetje verdiept in dit onderwerp zal snel merken, dat het helemaal niet moeilijk is om onze “tijgers” gezond te voeden.

Vergissing 9
– Je mag NOOIT rauw vlees geven omdat het met bacteriën en parasieten besmet is

Om moedeloos van te worden. Helaas kun je dit overal horen en lezen.
Het is echter niet waar. (zelfs mensen eten rauwe rundertartaar, carpaccio etc.)
Onderzoek wijst uit dat parasieten (wormen) hoofdzakelijk te vinden zijn bij katten, die elke dag blikvoer krijgen.
Het moet duidelijk zijn, dat ook de natuurlijke buit van katten (muizen, vogels) niet steriel is. Dan zouden alle wilde katten ziek zijn…
Feit is dat een kat met een gezond en sterk immuunsysteem prima tegen bacteriën en parasieten kan. (uitzondering: geen varkensvlees voeren i.v.m. de ziekte van Aujezky)

Vergissing 10
- Katten mogen nooit botten eten omdat ze splinteren

Ook dit is wederom een misverstand. Botten worden door ze te koken hard en splinteren hetgeen voor katten en honden gevaarlijk kan zijn. Rauwe botjes (kip, lam, konijn etc.) zijn elastisch, relatief zacht en splinteren niet. Hoe zou het anders mogelijk zijn dat miljoenen roofdieren een prima leven leiden hoewel ze hun buit met huid, haar, ingewanden/organen en botten opeten.

Conclusie:
Je hoeft je dieren niet compleet rauw te voeden als je dit te ingewikkeld vindt. Als je, je dieren gezond wilt voeden, geef ze dan 2 of 3 keer per week een verse maaltijd, dan ben je al op de goede weg. Sla hiervoor gewoon wat kippennekken, eendennekken, poten, levertjes etc. in. Je kunt dit goedkoop op de markt krijgen en het neemt niet veel plaats in, in je vriezer.

Onthoudt goed: een kat of poes mag dan graag op schoot liggen en geaaid worden, zodra het dier buiten is, is het een roofdier. Het instinct van miljoenen jaren katachtigen stroomt door zijn lijf; of de schat nu Moppie, Mauw-mauw of Pluisje heet.

bron: omarmdetijger.nl
Gesloten