Ruwe as in voeding

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73612
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Ruwe as in voeding

Bericht door Neeltje »

Waarom zit er ruwe as in het voer?
Op de analyse staat het erbij: ruwe as. Maar waarom zit er as in het voer? Het is een misleidende term, want er zit gelukkig helemaal geen as in het voer. Het zou juist een probleem zijn als er geen ruwe as in het voer zit!

Wat is ruwe as?
Ruwe as is de term voor alles wat overblijft na verbranding. Het wordt ook werkelijk gemeten door een beetje voeding onder hele hoge temperaturen te verbranden. Wat na verbranding over blijft, zijn de mineralen. Er zit dus niet werkelijk ruwe as in het voer.

In honden- en kattenvoeding is bot de grootste bron van mineralen, en vaak worden er ook mineralen-supplementen aan toegevoegd. In een voeding met meer bot, zit dus een hoger percentage aan ruwe as.

Wat zegt het percentage ruwe as?
Het percentage ruwe as staat niet helemaal 100% gelijk aan het percentage mineralen, doordat:

sommige mineralen toch deels verbranden, bijvoorbeeld natrium, selenium en jodium.
andere stoffen die geen mineralen zijn ook overblijven als as, zand bijvoorbeeld. In het book A first course in food analysis (Sathe, 1999) wordt beschreven dat zand en dergelijke niet-mineralen "acid insoluble ash" wordt genoemd, maar dit wordt nooit apart vermeld op een verpakking.

Het percentage ruwe as zegt dus hoeveel mineralen er ongeveer in het voer zitten. Fabrikanten van hondenvoer en kattenvoer zijn verplicht het percentage ruwe as op de verpakking te zetten, en de werkelijke waarde mag schommelen tussen 1% meer tot 1% minder.

Hoeveel ruwe as is goed?
Dat is eigenlijk niet te zeggen, omdat niet het gehalte aan mineralen belangrijk is, maar het gehalte per mineraal bekeken moet worden. Wat je dus wel kunt zeggen is dat het gehalte ruwe as niet te laag moet zijn, omdat er dan dus te weinig mineralen inzitten, er kan dan niet per mineraal voldaan worden aan de minimale aanbevolen hoeveelheid.

Bij een erg hoog ruw as-percentage, is de kans groot dat er teveel fosfor en calcium in de brok zit. In de hondenbrok Wolfsblut Polar Night zit bijvoorbeeld 14% ruwe as en ook een veel te hoog fosfor- en calciumgehalte.

Hoeveel ruwe as is normaal?
In brokken ligt het ruwe as gehalte meestal tussen de 5% en 8%

In kvv (complete rauwe vleesvoeding) is het meestal tussen de 2% en 4%

bron: http://www.voerwijzer.com
Gesloten