Misschien handig als je DA niet op Lantus over wil en jij wel

Gesloten
Gebruikersavatar
mosje
Berichten: 4264
Lid geworden op: 24 mei 2009 21:27
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Amsterdam

Misschien handig als je DA niet op Lantus over wil en jij wel

Bericht door mosje » 14 nov 2009 23:37

Van de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (het CBG-MEB) pluk ik deze passage, over OLU, de afkorting voor Off Label Use, het gebruik van geneesmiddelen voor patienten waarvoor het niet is geregistreerd:

'is off-label-use (olu) legaal?

Artikel 2 van de Diergeneesmiddelenwet (Artikel 2 Diergeneesmiddelenwet) verbiedt het produceren, voorhanden hebben, afleveren en toepassen van niet geregistreerde diergeneesmiddelen. [hier klein stukje weggelaten, mosje]
itzonderingen met betrekking tot het voorhanden hebben, afleveren of toepassen staan beschreven in de artikelen 22-25 van het Diergeneesmiddelenbesluit van 18 oktober 2005 (art 22-25 Besluit).
Deze artikelen zijn gebaseerd op de artikelen 10 en 11 van de Europese Richtlijn 2001/82/EG, zoals gewijzigd bij Richtlijn 2004/28/EG. In het kort komen deze artikelen, ook wel de cascade genoemd, erop neer dat een dierenarts bij gebleken diergeneeskundige noodzaak het recht heeft zelf of iemand anders onder zijn verantwoordelijkheid diergeneesmiddelen buiten de geregistreerde voorwaarden te (laten) gebruiken.'

Kortom, als je DA constateert dat Caninsulin niet werkt voor jouw kat, dan is het hem toegestaan om iets anders voor te schrijven, Lantus bij voorbeeld. Als je al een tijdje aan het tobben bent met Caninsulin, dan moet het niet zo moeilijk zijn om je DA duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. Je DA zou dan moeten weten dat het mag volgens de wet en zo niet, wijs hem dan hier op.
(Als het goed met je kat gaat op Caninsulin is er natuurlijk niets aan de hand. Dit is alleen voor als het niet goed gaat)
Gesloten