Waarom we maximaal twee uur uitstellen bij Lantus

Gesloten
Gebruikersavatar
Diana
Berichten: 15149
Lid geworden op: 13 mar 2009 11:57
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Klazienaveen

Waarom we maximaal twee uur uitstellen bij Lantus

Bericht door Diana » 20 dec 2009 21:05

Waarom stellen we het spuiten maximaal twee uur uit bij Lantus?

Als de waarde voor de spuit onder de 5.5 zit dan stellen we het spuiten uit. We stellen 1 of 2 uur uit en geven we de normale portie eten. Na een uur kijken we dan of de waarde boven de 5.5 zit, is dit het geval dan geven we de normale dosis insuline. Als de waarde na een uur uitstellen nog niet boven de 5.5 zit, dan kan de dosis geminderd worden. Normaal gesproken gaat er 0.25 ie van de dosis af, maar soms is het ook nodig om met meer te minderen. Overleg dit altijd met de begeleiders.

We stellen voornamelijk uit om te kijken of de dosis insuline te hoog is. Als de dosis te hoog is, zal de waarde niet veel gaan stijgen of soms misschien zelfs nog zakken.

Het kan ook voorkomen dat de waarde te laag is en na een uurtje genoeg is gestegen om de normale dosis te spuiten. De verklaring daarvoor is dan waarschijnlijk dat de kat overdag of ’s nachts net iets minder dan anders heeft gegeten. Ook kan het zijn dat de vorige dosis insuline nog niet is uitgewerkt. Lantus kan langer dan 12 uur werken.

We stellen maximaal twee uur uit. Dit is om zeker te weten dat men bij een volgende spuitbeurt niet in de problemen komt met de tijden. Er moet minimaal 10 uur tussen de spuiten zitten. Dus na een uitstelbeurt kun je de volgende keer altijd weer op je normale tijd testen en spuiten (als de waarde boven de 5.5 zit). Ook heel belangrijk is dat als je hebt verlaagd na het uitstellen, je de verminderde dosis aanhoudt als uitgangspunt voor de volgende spuit.

Als je niet kunt uitstellen omdat je moet gaan werken of andere bezigheden hebt en je kat zit te laag voor de spuit dan mag er gelijk geminderd worden met de dosis. Hoeveel er geminderd kan worden ligt aan de waarde en aan de dosis die je daarvoor hebt gegeven. Probeer altijd even te overleggen op het forum in zulke gevallen.

Kort samengevat:

Meting onder de 5.5:

Pre onder de 5.5 --> 1 uur uitstellen en normale portie eten geven
+1 boven de 5.5 --> de laatst gegeven dosis herhalen
+1 onder de 5.5 --> dosisvermindering / overleggen op forum
+1 boven de 5.5 --> de laatst gegeven dosis herhalen

Meting onder de 3.5:
Bij een waarde onder de 3.5 iets extra te eten aanbieden. Overleg op het forum over een mogelijke dosisaanpassing.

Voeding:
Heeft de kat niet goed gegeten? Overleg op het forum.
Laatst gewijzigd door TamaraH op 23 aug 2015 12:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: aanpassingen naar laatste inzichten
Gesloten