Voedingsadvies bij Lantus

Gesloten
Gebruikersavatar
Diana
Berichten: 15148
Lid geworden op: 13 mar 2009 11:57
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Klazienaveen

Voedingsadvies bij Lantus

Bericht door Diana » 23 jul 2009 11:08

Voedingsadvies bij Lantus

Bij katten met diabetes is het zaak om de voeding zo evenwichtig mogelijk over de dag te verdelen. Bij katten die Lantus krijgen toegediend is het belangrijk om meerdere kleinere porties per dag te geven, zodat de insuline goed zijn werk kan doen. Lantus werkt niet met pieken en dalen, grote porties eten en niet goed verdeeld over de dag zullen dan resulteren in een curve die vergelijkbaar is met een Caninsulin-curve, dus met een daling en pieken. Lantus geeft gedurende de dag steeds kleine beetjes af aan het lichaam en als het dan een grote portie eten moet verwerken, moet de insuline harder aan de slag en is de insuline sneller uitgewerkt, wat resulteert in een te korte werking over de dag. Wordt de voeding netjes in kleinere porties over de dag verdeeld dan kan de insuline doen waar het voor is gemaakt: kleine beetjes insuline afgeven om de curve vlak te houden. Met als gevolg een nette vlakke curve over de hele dag.
Wij adviseren dan ook een schema aan te houden die dag en nacht hetzelfde is. Eventueel met behulp van de zogenaamde timerbakken. Een dergelijk schema zou er als volgt uit kunnen zien:
08.00 uur eten + insuline
12.00 uur eten
16.00 uur eten
20.00 uur eten + insuline
00.00 uur eten
04.00 uur eten

De meeste katten hebben het patroon van mensen overgenomen en zijn ’s nachts niet erg actief en zouden daarom ook met 1 portie ’s nachts kunnen volstaan. Een goed moment zou dan 6 uur na de insuline kunnen zijn. Dit is wel een kwestie van zelf uitproberen hoe de kat erop reageert. Veel katten zijn altijd erg enthousiast als ze nieuw eten krijgen, dit kan ervoor zorgen dat een kat een hogere bss krijgt als je hem/haar zou testen voordat ze eten krijgen. De term die we hiervoor gebruiken is hongerstress. Deze hongerstress kun je uitsluiten door je kat na zijn eten te testen, ongeveer 5 tot 10 minuten na het eten. Dan heeft het eten nog geen effect op de bss.

Koolhydraatvrij/arm natvoer wordt geadviseerd bij Lantus, maar wil je er ook brokjes bij blijven geven, neem dan een brok die laag in koolhydraten is, zie de voedingslijst. Heeft je kat een ander dieet nodig dan gaat dat natuurlijk voor en zul je wat meer insuline moeten spuiten.

Probeer wel met brokjes erbij een zo constant mogelijke hoeveelheid over de dag verdeeld te geven. Ook als je een combinatie van beide geeft. Natvoer en brokjes altijd allebeide geven. Alleen natvoer bij de insuline en brokjes tussendoor geven, leidt tot eerst een flinke daling, om daarna een stijging te laten zien in de curve. Koolhydraten dienen dus goed verdeeld te worden.

Je kan ook ad-lib eten geven, dwz dat je 2x daags eten geeft en de kat zelf laat bepalen wanneer deze eet. De kat kan op deze manier zijn normale voedingspatroon volgen.

Zie ook >>hier<< voor de soorten natvoer .
Gebruikersavatar
Neeltje
Advies PZ-Can
Berichten: 70436
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: niets

Voedingsadvies Lantus bij niet of slecht eten

Bericht door Neeltje » 28 apr 2013 12:23

Een vaste richtlijn over welke dosis Lantus je moet spuiten bij niet of slecht eten is er niet.
Het gaat min of meer op gevoel. Je moet naar de waardes kijken en naar hoeveel je kat nog eet.
Ook is belangrijk hoe de waardes in de voorgaande dagen waren en natuurlijk waarom je kat ziek is. Is het kortdurend - maar heftig/of is het langdurend en minder heftig.

Een algemene regel bij Lantus is wel dat je nooit een injectie overslaat omdat je dan (vooral tijdens de instelfase) de opgebouwde buffer om zeep helpt.

De dosis speelt natuurlijk ook mee.
Spuit je redelijk veel eenheden,dan moet de dosis wel heel drastisch geminderd worden.
Spuit je een kleine hoeveelheid,dan hoeft de dosis over het algemeen niet zo heel veel omlaag.

Duurt het niet eten en het ziekzijn langer dan 48 uur dan moet de dosis weer volgens protocol worden opgebouwd. Is het eenmalig dan kan de dosis weer worden vervolgd. Maar ook dan geldt natuurlijk weer: het ligt ook aan de dosis die voorheen werd gegeven. Bij een hoge dosis kun je beter in stappen terug naar de vorige dosis.Bij een lagere dosis kan het lichaam het wel aan om weer in een keer terug te gaan naar de normale dosis.

Overleg dus op het forum. Is er niemand online die je verder kan helpen, dan spuit je bij niet of heel slecht eten: 1/3 van de normale dosis.
Dit is slechts bedoeld als een houvast dus volg ook je eigen gevoel.


met dank aan Diana voor de uitleg.
Gesloten