Diabetes bij kittens

Gesloten
Gebruikersavatar
Sylvia
Berichten: 5274
Lid geworden op: 25 mei 2009 12:23
Insuline: Niets
Woonplaats: Sommelsdijk

Diabetes bij kittens

Bericht door Sylvia »

Over diabetes bij kittens
Suikerziekte bij katten komt ongeveer bij 1% van het totale kattenbestand voor. Bij kittens is dit nog zeldzamer. Veel kittens hebben nu en dan stijgingen en dalingen in hun bloedsuikerspiegel (bss), dus de meeste dierenartsen zijn terughoudend om bij een kitten de diagnose ‘diabetes’ te stellen.

Omschrijving
Bij diabetes is het voor een kat of kitten moeilijk om zelf de bss te reguleren. Er zijn 2 verschillende vormen van diabetes in kittens. Een kitten met type 1 diabetes kan zelf niet op natuurlijke wijze genoeg insuline aanmaken. Kittens met type 2 diabetes gebruiken hun insuline niet op de juiste manier. Terwijl beide vormen van diabetes gewoonlijk voorkomen bij oudere, zwaardere katers, is het voor alle katten en kittens van allerlei leeftijden mogelijk om suikerziekte te ontwikkelen.

Oorzaken
De oorzaken van diabetes bij kittens zijn niet helemaal onbekend. Er wordt aangenomen dat diabetes bij kittens voornamelijk veroorzaakt wordt door een sterke genetische aanleg voor de ziekte. Overgewicht bij volwassen katten zorgt ervoor dat de katten 4 keer zoveel kans hebben om diabetes te ontwikkelen. In uitzonderlijke gevallen lopen kittens het risico om diabetes te ontwikkelen door overgewicht.

Symptomen
De symptomen van diabetes zijn bij kittens moeilijker te herkennen dan bij volwassen katten. Dit komt door het feit dat de symptomen van diabetes vaak gezien worden als zijnde typisch kittengedrag. Algemene symptomen van diabetes omvatten overmatig veel dorst en plassen, gewichtsverlies, luiheid en een ogenschijnlijke verzwakking van de achterpoten of lompheid.
Duidelijke signalen, zoals overgeven en uitdroging zijn pas te zien naarmate de ziekte voortschrijdt. Diabetes bij kittens kan gemakkelijk over het hoofd gezien worden.

Behandelingen
De behandelingen van diabetes bij kittens bestaan uit het geven van injecties met insuline, orale medicijnen en aanpassingen in het dieet van het kitten. Al deze behandelingen worden ingezet om de insulineniveaus in het lichaam te reguleren. Daarom is het belangrijk om de bss van het kitten dagelijks te checken. Het is ook belangrijk om de dierenarts regelmatig te bezoeken om het behandelplan aan te scherpen. Gedurende de groei van het kitten zullen de doses medicijnen zeker verhoogd moeten worden. Het is ook belangrijk om het dieet van het kitten aan te passen zodra het kitten 1 jaar oud wordt.

Vooruitzichten
Als het kitten met diabetes niet behandeld wordt, zal het gewoonlijk hyperglycemie (verhoogd suiker in het bloed) ontwikkelen. Uiteindelijk zal dit leiden tot verder gewichtsverlies, overgeven, uitdroging en zwakheid. Omdat het lichaam van een kitten zoveel kleiner is dan van een volwassen kat, zal het niet lang duren voordat het kitten, na de ontwikkeling van de hyperglycemie, komt te overlijden. Omgekeerd, als het kitten met diabetes goed behandeld wordt, kan de ziekte jarenlang onder controle blijven. Soms hebben kittens na een bepaalde tijd geen insuline of orale medicijnen meer nodig en kan de ziekte onder controle gehouden worden door alleen een dieet.

Lees meer: About Feline Diabetes in Kittens |https://pets.thenest.com/feline-diabete ... -7058.html

Lees ook: over hypoglycemie bij kittens
Gesloten