Overgewicht

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73612
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Overgewicht

Bericht door Neeltje »

Meer dan 50% van de katten in Nederland is te dik. Men spreekt van overgewicht als de kat meer dan 10% zwaarder is dan zijn ideale gewicht. Een kat van 5.5 kilo die eigenlijk 4 kilo zou moeten wegen, heeft bijvoorbeeld 37 % overgewicht.

De variatie in gewicht bij katten is veel kleiner dan bij honden. Bijna alle katten wegen tussen de 2 en 6 kilogram. Bij de beoordeling van het lichaamsgewicht van een kat gaat het dus vooral om de verhouding van het gewicht tot de grootte van de kat.

Hoe ziet de ideale kat eruit?

Je mag de ribben niet zien, Afbeelding maar je moet ze wel direct voelen. Er mag dus geen vetlaag op de ribben aanwezig zijn! Bij katten kijkt men vooral of de buik mooi strak is (geen ‘hangbuik’).

Wat is de oorzaak van overgewicht bij katten?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden: een energieopname die groter is dan het energieverbruik! D.w.z. dat de kat meer eet dan dat hij verbrandt. Het teveel aan energie wordt automatisch omgezet in lichaamsvet.

Vaak vertellen eigenaren van een kat met overgewicht dat het dier helemaal niet veel eet. Dit is op 2 manieren te verklaren:

Ofwel eet de kat op dit moment echt niet (te) veel. Bij het ontstaan van overgewicht, zijn er namelijk 2 fases. In de eerste fase eet het dier meer dan hij nodig heeft en wordt (ongemerkt) zwaarder. Op een bepaald moment stabiliseert het gewicht zich weer, de kat is dan te dik maar heeft een relatief lage energiebehoefte. Enerzijds omdat een kat met overgewicht vaak minder beweegt, anderzijds omdat het teveel aan vet niet veel energie vraagt om te onderhouden.

In een aantal andere gevallen denkt de eigenaar dat de kat niet veel te eten krijgt, terwijl dit eigenlijk wel zo is. De kat kan bijvoorbeeld ook bij de buren gaan eten en krijgt op die manier veel meer binnen dan de eigenaar denkt.

Wat zijn de oorzaken van een overmatige energieopname?

Castratie/sterilisatie:
Gecastreerde en gesteriliseerde dieren hebben tot 25% minder energie nodig! Het aanmaken van hormonen kost heel veel energie. Als dit wegvalt, hebben de dieren dus minder nodig!

Bovendien gaat na de castratie of sterilisatie de stofwisseling iets trager werken. Als de kat na de operatie evenveel te eten krijgt als erna, is de kans groot dat hij zwaarder wordt!

Minder beweging:
Katten die binnenshuis gehouden worden, bewegen doorgaans veel minder dan katten die buiten komen. Sommige binnenkatten slapen tot wel 23 uur per dag! Daardoor eet de kat al snel meer dan dat hij verbrandt met luieren!

Type en hoeveelheid voeding:
Het ene voer is het andere niet. De goedkopere voeders bevatten vaak goedkopere energiebronnen en zijn minder goed verteerbaar. Van deze voeders moeten vaak grotere hoeveelheden gegeven worden. De betere merken voer zijn vaak wel wat duurder, maar bevatten meer nuttige voedingsstoffen en zijn beter verteerbaar. Hierdoor heeft de kat er minder van nodig en zal hij ook minder ontlasting maken. De hoeveelheid die gegeven moet worden is voor ieder voer anders. Als uw kat al overgewicht heeft, geef dan de hoeveelheid voer die past bij zijn ideale gewicht! Weeg de hoeveelheid voer dagelijks nauwkeurig af. Voeren op het gevoel resulteert meestal in overvoeren.

Tussendoortjes:
Dit is misschien wel de belangrijkste oorzaak van overgewicht bij huisdieren. Mensen hebben de neiging om hun huisdier te verwennen. De voedingsindustrie speelt daar handig op in door allerlei aantrekkelijke snacks te produceren voor huisdieren. Een kitten dat niet anders gewend is dan enkel brokjes te eten, zal op latere leeftijd vaak ook geen interesse hebben in ander voedsel.

Aanleg:
Neiging tot overgewicht is deels erfelijk bepaald. De ene kat heeft meer aanleg om dik te worden dan de andere. Bovendien eet de ene kat zoveel als hij nodig heeft en kan de andere kat de hele dag door wel eten!

Lichamelijke oorzaken:
Bij honden kan overgewicht nog wel eens samenhangen met een lichamelijke oorzaak, zoals een te traag werkende schildklier. Bij katten komt deze aandoening niet voor. *) Een lichamelijke afwijking zal dus zelden de oorzaak zijn van het overgewicht van uw kat.
*) Aanpassing van de originele tekst. Ook bij katten kan een traag werkende schildklier in zeldzame gevallen voorkomen.


Neem bij twijfel echter altijd contact op met uw dierenarts.


Wat zijn de gevaren van overgewicht bij de kat?

Blaasontsteking:
Katten met overgewicht lopen een hoger risico op het ontwikkelen van blaasontsteking. Vooral bij gecastreerde katers bestaat het gevaar dat de plasbuis verstopt raakt, waardoor ze niet meer kunnen plassen. Dit is een levensbedreigende situatie!

Hartafwijkingen:
Net als bij mensen, komen hartproblemen meer voor bij katten met overgewicht.

Suikerziekte:
Suikerziekte komt typisch voor bij dikke katten die te weinig beweging krijgen.
Een kat met suikerziekte zal dus niet alleen insulinetherapie krijgen, maar moet ook drastisch vermageren!

Leververvetting:
Katten met overgewicht hebben vaak veel vetopstapeling in de lever. Als de kat om wat voor reden dan ook stopt met eten, kan er als gevolg hiervan leverfalen optreden. Dit is een ernstige ziekte en wordt enkel veroorzaakt door het overgewicht van de kat!

Operatierisico:
Het anesthesierisico is veel groter bij dieren met overgewicht, ook al zijn ze verder gezond. Bovendien bemoeilijken grote hoeveelheden buikvet de ingreep en het veroorzaakt eerder complicaties zoals bloedingen.

Wat te doen als uw kat te dik is?
Als uw kat te dik is, moet hij afvallen. Dat klinkt eenvoudig, maar dit is het in de praktijk vaak niet. Uw kat is niet van vandaag op morgen dik geworden en het zal dan ook tijd kosten om hem weer op een gezond gewicht te krijgen.

Katten met een lichte mate van overgewicht kunnen soms geholpen worden door de dagelijkse hoeveelheid voer te verlagen en door geen tussendoortjes meer te geven. Alle gezinsleden moeten hier natuurlijk wel van de op de hoogte zijn en het vergt de nodige discipline om de smekende blikken van uw huisdier te weerstaan. Probeer uw kat regelmatig te wegen om te controleren of hij daadwerkelijk gewicht verliest. Bij de meeste dierenartsen kunt u altijd terecht voor een gratis weegbeurt.

Dieren met meer dan 15% overgewicht kan men het beste laten afvallen door middel van een aangepast voer. Dit kan een light variant zijn van zijn normale voer, maar nog beter is het om een dieetvoer te geven. Dit voer is speciaal gemaakt voor dieren met overgewicht. Het bevat slechts weinig calorieën, maar wel alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft. Bovendien bevat het extra vezels, waardoor er sneller een verzadigd gevoel optreedt. Het voordeel van dit dieetvoer is dat de kat er meestal meer van mag eten dan van zijn normale (energierijke) voer.
Naast een aangepaste voeding, is beweging natuurlijk ook heel belangrijk. Probeer uw kat te activeren door hem uit te dagen met een speeltje of laat hem achter brokjes aanrennen!

bron: http://www.dierenkliniek-roerdalen.nl
______________________________________________________________________________________________________________________________
Afbeelding

40% van de te dikke katten is een gecastreerde kater en 40% van de te dikke katten is tussen de 5-11 jaar.
De laatste 30 jaar is diabetes bij katten 5-10 keer verveelvoudigd.

De oorzaken van diabetes liggen in omgevingsfactoren en genetische factoren.
Bij het ontwikkelen van diabetes zullen de ß-cellen pas geen insuline meer verwerken
als er al een insulineresistentie is ontwikkeld in het bloed.
1 kilo gewichtstoename zorgt ervoor dat de insulineresistentie met 30% toeneemt.
Het duurt 2 uur voordat bij een kat glucose afgebroken is.
Dikke katten ontwikkelen geen hoge bloeddruk of atherosclerose.
Katten met diabetes hebben amyloïd in de eilandjes van Langerhans waardoor deze niet meer functioneren.

>> klik hier << voor info over amyloïd.
Gebruikersavatar
Liewil
Berichten: 5137
Lid geworden op: 28 aug 2011 14:54
Insuline: Niets
Woonplaats: Merksem, Belgie

Is mijn kat te dik ?

Bericht door Liewil »

Hier een makkelijke manier om het te meten :
http://www.felinediabetes.com/FelineBMI.pdf
Gebruikersavatar
TamaraH
Adviseur
Berichten: 125559
Lid geworden op: 28 apr 2011 19:49
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Drunen

gewichtstabel kat

Bericht door TamaraH »

is je kat te licht, te zwaar of precies goed?
Ideaal gewicht: de ribben en ruggenwervels zijn niet zichtbaar, maar wel goed te voelen en de taille is duidelijk zichtbaar.
Overgewicht: de ribben en de ruggengraat zijn moeilijk te voelen, de taille is niet zichtbaar en er is op de borstkas, ruggengraat en onder de buik vet aanwezig.
Zwaarlijvig: de ribben en de ruggengraat zijn moeilijk te voelen, er is op de borstkas, de ruggengraat en onder de buik veel vet aanwezig en er is toename van de buikomvang.
Ondergewicht: de ribben, ruggenwervels en bekkenbeenderen zijn zichtbaar, de taille is duidelijk zichtbaar, geen vetlaag op de borstkas.
Zeer mager: de ribben, ruggenwervels en bekkenbeenderen zijn zeer goed zichtbaar, de taille is zeer duidelijk zichtbaar, geen vetlaag op de borstkas, spieren verdwenen.

https://www.catmoneo.nl/wp-content/uplo ... re-Kat.jpg
Gesloten