Gebitsverzorging

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Advies PZ-Can
Berichten: 70463
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: niets

Bericht door Neeltje » 26 jul 2015 18:43

Ruim 80% van de katten heeft een slecht gebit.
Slechte adem, doffe aanslag op de tanden of bruingele vlekjes op het gebit zijn tekenen van beginnende gebitsproblemen bij de kat. Tandplak en tandsteen vormen daarbij de grootste boosdoeners. Wanneer gebitsproblemen worden verwaarloosd, kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Een slecht gebit zorgt voor moeilijkheden bij het eten, vorming van ontstekingen wat uiteindelijk leidt tot tandverlies. Aandacht voor gebitsverzorging zoals dagelijks poetsen, regelmatige controle bij de dierenarts en de juiste voeding is belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen.
Vaak beginnen de klachten met een slechte adem. Sommige eigenaren denken dat het er nu eenmaal bij hoort, maar het tegendeel is waar: slechte adem is niet normaal.

Iedere dag vormt zich een dun kleverig laagje op de gebitselementen: tandplak. Het bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Dit laagje kan gemakkelijk verwijderd worden door te poetsen. Als er niet gepoetst wordt, kunnen mineralen in het speeksel tandplak omzetten in een laagje kalk en zo ontstaat tandsteen.

Tandsteen ontstaat langzaam en bestaat uit voedselresten, neergeslagen zouten uit het speeksel en bacteriën. Tandsteen is hard en is niet meer weg te poetsen. Een eerste gevolg van tandsteen is een slechte adem. De geur wordt veroorzaakt door de vele voedselrestjes die op en tussen de onregelmatigheden van het tandsteenoppervlak zitten en door bacteriën.
Volledige verwijdering van tandsteen kan alleen maar bereikt worden door professionele gebitsreiniging.

Als het tandsteen niet wordt verwijderd, dringt het zich onder het tandvlees en zal zo een ontsteking veroorzaken. Kenmerken van een tandvleesontsteking zijn roodheid en zwelling. Ook gaat het tandvlees bij aanraking gemakkelijk bloeden. De ontsteking kan zich rond de kieswortel uitbreiden waardoor de kies uiteindelijk los zal laten.

In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat de bacteriën via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terechtkomen. Zij kunnen dan ergens anders in het lichaam voor problemen zorgen.
Berucht hierbij zijn ontstekingen van nieren, lever en hartkleppen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen dus ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier.

Een kattengebit is erg gevoelig voor tandsteen. Poetsen gaat meestal erg moeizaam. Het eten van hard voedsel helpt tandsteen voorkomen. Er zijn speciale gebitsreinigende brokjes verkrijgbaar.

Laat jaarlijks het gebit van uw huisdier controleren tijdens bijv. de vaccinatie.

bron:
http://www.a7noorddierenartsen.nl/gezel ... problemen/
Gesloten