Lichaamstemperatuur

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Advies PZ-Can
Berichten: 70099
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: niets

Lichaamstemperatuur

Bericht door Neeltje » 28 jul 2015 21:31

De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 38,5 en 39 graden Celsius. Uiteraard geeft de lichaamstemperatuur alleen niet voldoende informatie om te bepalen of uw kat ziek is en de hulp van de dierenarts nodig heeft. Ook kan het zijn dat u de temperatuur niet op de juiste manier opgenomen hebt, omdat uw kat bijv. niet mee werkte. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Tip : wanneer u de thermometer hebt ingebracht, draai hem dan een kwartslag, dan is de kans kleiner dat u in een drol een onjuiste temperatuur meet.

Te hoge lichaamstemperatuur
Wanneer uw kat een te hoge lichaamstemperatuur heeft is dat een teken dat uw kat niet in orde is. Katten die koorts hebben zijn vaak sloom en hebben geen eetlust. Koorts kan bijv. betekenen dat er een abces of bacteriële infectie aanwezig is. Wanneer de oorzaak van de verhoging niet gevonden wordt, wordt er toch vaak antibiotica gegeven om in geval van bacteriële infecties of een virusinfectie complicaties te voorkomen. Als de koorts aanhoudt is uitgebreider onderzoek noodzakelijk. Soms is wel aan het dier met koorts te voelen dat het warmer is, maar de enige manier om het zeker te weten, is het opnemen van de lichaamstemperatuur. Het opnemen van de temperatuur kan alleen rectaal. Een thermometer in een oor, onder een oksel of onder de tong geeft geen juiste temperatuur aan. Als uw kat een beetje mee wil werken dan kunt u thuis heel goed de temperatuur opnemen . Een veterinaire thermometer geeft de meest betrouwbare meting. Een thermometer die voor mensen gebruikt wordt heeft een lagere beginstand en meet daardoor niet altijd lang genoeg om op te lopen naar de juiste temperatuur. Vet de thermometer in met een beetje vaseline of olie en breng de thermometer 1,5 cm diep in. Laat iemand anders het dier vasthouden en pak dan voorzichtig de staart en buig die wat naar boven. Als het dier niet wordt vastgehouden, kan het ontsnappen en wordt het moeilijk om het voor de tweede keer voor elkaar te krijgen. Als het gebied van de anus wat onder spanning staat door het optillen van de staart kan de thermometer gemakkelijker naar binnen geschoven worden. De meeste moderne thermometers geven met een geluidje zelf wel aan hoe lang ze ter plaatse moeten blijven.

Te lage lichaamstemperatuur
Wanneer de lichaamstemperatuur van uw kat lager is dan 38 graden Celsius is er sprake van onderkoeling. Onderkoeling kan o.a. veroorzaakt worden door hartfalen, nierfalen, shock, diabetes, vergiftiging, opsluiting in een te koude ruimte, niet naar binnen kunnen wanneer het buiten koud of nat is of een ernstige infectie. Ook tijdens en na narcose kan onderkoeling optreden. Ongeacht de oorzaak, de lage temperatuur geeft aan dat uw kat dringend hulp nodig heeft van een dierenarts. Een onderkoelde kat kan hevig beven en trillen, dit is een reactie van het lichaam om te proberen de temperatuur te verhogen. U kunt uw kat helpen door hem in een warme handdoek te wikkelen, bijv. een handdoek die in een wasdroger verwarmd is. Zorg er in ieder geval voor dat uw kat geen brandwonden oploopt door een warmtelamp of ander materiaal. Houd vooral bij pasgeboren kittens de lichaamstemperatuur goed in de gaten.

bron: http://www.kattendomein.nl
met dank aan Corine
Gesloten