Eilandjes van Langerhans

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73612
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Bericht door Neeltje »

De eilandjes van Langerhans (genoemd naar hun 19e eeuwse Duitse ontdekker Paul Langerhans) vormen het endocriene deel van de alvleesklier en produceren hormonale stoffen, die rechtstreeks in de bloedsomloop terecht komen, niet in de alvleesklier zelf. Ze beslaan maar 1 tot 2 % van het gehele pancreasvolume.

Er bestaan verschillende soorten cellen in de eilandjes van Langerhans. De zogeheten alfacellen (ca. 20%) produceren glucagon, de bètacellen (ca. 80%) insuline en de D-cellen gastrine en somatostatine.

Eilandjes van Langerhans dienen niet verward te worden met de cellen van Langerhans, die een rol spelen bij het immuunsysteem.

Afbeelding <-- Paul Langerhans Afbeelding <-- Insuline

Insuline is een polypeptidehormoon met molecuulformule C254H377N65O75S6.

Rood=Koolstof, Groen=Zuurstof, Blauw=Stikstof, Roze=Zwavel

Insuline wordt gemaakt door de bètacellen van de pancreas, in de eilandjes van Langerhans (la insula = eiland). Uit preproinsuline ontstaat proinsuline en uiteindelijk insuline. Bij de vorming van insuline uit proinsuline wordt een stuk door enzymen eruit geknipt, het C-peptide. De twee overgebleven polypeptides (insuline) zitten aan elkaar vast via twee zwavelbruggen. Het C-peptide komt ook in het bloed terecht. Hiermee is dus onderscheid te maken tussen in het lichaam geproduceerde insuline en insuline die is geïnjecteerd. Bij een verhoogde insulineafgifte door het lichaam zal namelijk ook de hoeveelheid C-peptide stijgen. Bij geïnjecteerde insuline gebeurt dat niet.

Insuline verlaagt het glucosegehalte van het bloed.

Het hormoon stimuleert:

* Synthese van glycogeen in spier- en levercellen
* Synthese van vetzuren
* Synthese van eiwitten o.a. in spierweefsels
* Transport van glucose door celmembranen, via GLUT-4 zodat het voor celstofwisseling vrijkomt en de afbraak van vetten en glycogeen verhindert.
* Transport van K+ naar de cellen waardoor de kaliumspiegel in bloed wordt verlaagd.

Het regelt samen met onder meer glucagon en adrenaline de bloedsuikerspiegel. Insuline heeft een antagonistische werking ten opzichte van glucagon, adrenaline, cortisol en andere glucosespiegelverhogende hormonen.

Wanneer er geen insuline in het lichaam wordt gemaakt, spreekt men van diabetes mellitus type 1.
Wanneer voldoende insuline gemaakt wordt, maar lichaamscellen onvoldoende op insuline reageren, spreekt men van diabetes mellitus type 2.
Gesloten