Het verschil tussen U40 en U100 insulinespuitjes

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Advies PZ-Can
Berichten: 72933
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin

Het verschil tussen U40 en U100 insulinespuitjes

Bericht door Neeltje » 05 jun 2020 20:25

U40 spuitjes worden gebruikt om diereninsuline zoals Caninsulin en ProZinc te spuiten. In zo’n spuitje passen 40 eenheden in één milliliter. Heb je een spuitje met een inhoud van één millliter, gaan daar dus 40 eenheden in. Heb je een spuitje met een inhoud van een halve milliliter, gaan daar dus 20 eenheden in. De spuitjes waarin 20 eenheden gaan, hebben een halve eenheid maatverdeling en meestal een korte naald van 8mm. Wij adviseren deze te gebruiken, zie onderstaande foto.
Afbeelding
U100 spuitjes worden gebruikt om humane insuline zoals Lantus te spuiten. In zo’n spuitje passen 100 eenheden in één millliter. Voor mensen is een Lantus prikpen geschikt, maar voor katten kun je daarmee niet nauwkeurig genoeg doseren. De U100 spuitjes die voor katten worden gebruikt die Lantus krijgen hebben een totale inhoud van 0.3 ml, en daarin passen 30 eenheden. Deze spuitjes hebben een halve eenheid maatverdeling. Zie onderstaande foto
Afbeelding

Stel je voor, je hebt net de diagnose diabetes voor je kat gekregen. Je bent totaal onbekend met het diabetesgebeuren.
Je dierenarts geeft je ProZinc insuline mee, maar niet de U40 spuitjes die bij deze insuline horen, hij geeft U100 spuitjes mee.
Weet jij veel, je weet niet dat er verschil in de spuitjes is.
Maar je moet met het U100 spuitje starten met 5 eenheden, dus dat doe je en dat gaat allemaal goed.
Daarna zie je op internet insuline spuitjes die veel goedkoper zijn, dus die bestel je en gaat weer netjes door met 5 eenheden te spuiten.
En hier schuilt het gevaar, je hebt U40 spuitjes gekocht en je geeft nu 2.5 keer zoveel insuline.
Je kunt je kat dus in een hele zware hypo spuiten, of erger nog, dood spuiten als je niet goed oplet welke spuitjes je gebruikt.
5 eenheden in een U40 spuitje is namelijk hetzelfde als 12.5 eenheden in een U100 spuitje.


De verschillende spuitjes lijken heel erg op elkaar, een vergissing is dus snel gemaakt.
Op een insulinespuitje moet altijd U40 of U100 staan. Als dat er niet opstaat is het géén spuitje bedoeld om insuline te injecteren.

Afbeelding
Gesloten