Hypo bij lantus

Gesloten
Gebruikersavatar
Brigitte
Berichten: 10957
Lid geworden op: 13 mar 2009 07:05
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Eindhoven
Contacteer:

Hypo bij lantus

Bericht door Brigitte »

Onderstaande tekst is gebaseerd op een bericht van Melissa and Popcorn (GA) & Sushi (GA) dat ze dagelijks post op het Feline Diabetes Message Board. Gebruikt met uitdrukkelijke toestemming van de auteur.

Met dank aan Diana en Jooske.


RICHTLIJN VOOR DE BEHANDELING VAN HYPO'S BIJ LANTUS

Hypoglycemie (hypo) ofwel een lage bloedsuikerspiegel is een gevaarlijke aandoening die meteen behandeld moet worden. Een hypo treedt op wanneer er teveel insuline in het lichaam aanwezig is, hetgeen kan leiden tot hersenbeschadiging en/of de dood. Wanneer je weet hoe je een hypo moet bestrijden, kun je het leven van je suikerkat redden.

Wat moet je doen als de kat per ongeluk een zware overdosis heeft gekregen maar nog geen symptomen heeft?
Ga direct naar de dierenarts, elk moment kan de situatie veranderen. Een zware Lantus overdosis is levensgevaarlijk en zal dagen nawerken. Opname in een gespecialiseerde dierenkliniek gedurende een aantal dagen is de enige manier om het leven van je kat te redden.

Bij alles wat je hieronder leest, moet je één ding in het achterhoofd houden: Bij Lantus spreken we niet van hypo's maar van hypowaardes. Lage waardes (< 2,8) zonder verschijnselen bestrijd je bij Lantus uitsluitend door het geven van een kleine hoeveelheid eten.

Onderstaand wordt met "hypo" bedoeld een lage waarde (< 2,8) die gepaard gaat met echte hypoverschijnselen.

Bij de behandeling geldt in alle gevallen het volgende:
Probeer tijdens de behandeling elke 15-30 minuten te testen totdat je ziet dat de bloedsuiker begint te stijgen. Blijf daarna regelmatig testen tot je zeker weet dat de kat niet meer in gevaar verkeert. Onthoud dat Lantus lang doorwerkt. Laat de kat dan ook niet alleen, ook niet nadat de bloedsuiker is gestegen. Verderop in de curve kan het alsnog mis gaan.

De symptomen van een hypo en hyper zijn praktisch hetzelfde maar de behandeling is volkomen tegengesteld. Bestrijd daarom nooit de symptomen op basis van alleen de symptomen, weet waar je mee bezig bent en meet de bloedsuiker voor je gaat behandelen. Bij een hyper (= symptomen met een zeer hoge bloedsuikermeting) ga je altijd naar de dierenarts!

SYMPTOMEN
Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende symptomen.

LICHTE HYPO
Plotseling optredende vreethonger
Rillingen
Zwakte of apathie

Behandeling van een lichte hypo
Geef de kat eten, bij voorkeur blikvoer omdat het sneller werkt dan brokjes (maar ook sneller is uitgewerkt). Herhaal de meting na een half uur. Als de bloedsuikerspiegel niet is gestegen of verder daalt of de symptomen verergeren, geef je nog wat eten. Als de kat niet wil eten, mag je een klein beetje stroop geven. Lantus werkt lang door, laat de kat niet alleen en blijf meten en eten/stroop geven totdat de symptomen zijn verdwenen.

MIDDELZWARE HYPO
Disoriëntatie
Problemen met het zicht, tegen meubels lopen
Slechte coödinatie zoals zwalken, rondjes lopen of "dronken" gedrag
Anders bewegen van kop en nek
Rusteloosheid
Dwingend miauwen
Gedragsveranderingen zoals agressie

Behandeling van een middelzware hypo
Geef de kat eten, bij voorkeur blikvoer omdat het sneller werkt dan brokjes (maar ook sneller is uitgewerkt). Als de kat niet wil eten, geef je stroop. Herhaal de meting na een kwartier. Als de bloedsuikerspiegel niet is gestegen of verder daalt of de symptomen verergeren, geef je nogmaals stroop, gevolgd door eten. Als de kat niet wil eten, mag je dwangvoedering toepassen (= natvoer aangelengd met water met een spuitje zonder naald in het bekje spuiten). Lantus werkt lang door, laat de kat niet alleen en blijf meten en eten/stroop geven totdat de symptomen zijn verdwenen.

ZWARE HYPO
Stuipen of toevallen
Bewusteloosheid

Behandeling van een zware hypo
Wrijf stroop, honing of druivensuiker op het tandvlees en de binnenkant van de wangen van je kat of onder de tong.

SPUIT NOOIT SIROOP, HONING OF DRUIVENSUIKER IN HET BEKJE VAN EEN KAT DIE STUIPEN HEEFT OF HET BEWUSTZIJN HEEFT VERLOREN OMDAT DE KAT ERIN KAN STIKKEN! GA MET SPOED NAAR DE DIERENARTS VOOR EEN GLUCOSE INFUUS. BLIJF DE BEHANDELING ONDERWEG TOEPASSEN (GA DUS NIET ALLEEN).

VERGEET NIET TE ZEGGEN DAT JE GEEN CANINSULIN SPUIT. HOEWEL DE BEHANDELING VAN EEN LANTUS-HYPO DOOR EEN DIERENARTS DEZELFDE IS ALS DIE VAN EEN CANINSULIN-HYPO, KAN DEZE INFORMATIE VAN BELANG ZIJN VOOR HET VERVOLGTRAJECT. REGEL DESNOODS DAT JIJ DE INSULINEINJECTIES MAG GEVEN ALS DE KAT MOET WORDEN OPGENOMEN; DE MEESTE DIERENARTSEN WETEN NIETS VAN LANTUS EN LANTUS SPUITEN MET EEN U40-SPUIT LEIDT TOT EEN ZWARE OVERDOSIS.

HERHALING! WANNEER JE KAT STUIPEN HEEFT OF SLAP AANVOELT, MAG JE ALLEEN STROOP, DRUIVENSUIKER OF HONING OP HET TANDVLEES OP DE BINNENKANT VAN DE WANG OF ONDER DE TONG WRIJVEN. GA ONMIDDELLIJK NAAR DE DICHTSTBIJZIJNDE DIERENARTS EN BLIJF DE BEHANDELING ONDERWEG TOEPASSEN (GA DUS NIET ALLEEN)!!!

Onthoud dat stroop of andere suikermengsels de bloedsuiker slechts KORT laten stijgen en voedsel is dan ook heel erg belangrijk bij lichte en middelzware symptomen.

Overleg met de Lantusdeskundigen hoe je verder moet handelen voor wat betreft de dosering.

Tip: sla de info op en/of print het uit zodat je het bij de hand hebt in het geval dat het forum onbereikbaar is
Gesloten