Artrose bij katten

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73828
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Re: Artrose bij katten

Bericht door Neeltje »

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor artrose bij de kat. Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening. Hierbij raken de gewrichten ontstoken en slijt het gewrichtskraakbeen weg. Dit veroorzaakt pijn bij beweging. Het is belangrijk om dit te behandelen, anders zal het alleen maar verergeren. Artrose bij de kat komt vooral voor in gewrichten zoals de elleboog, schouder, heup, knie en wervels. Bij katten ouder dan 12 jaar heeft 65% last van artrose.

uitleg op youtube

Wat zijn de symptomen?
• De kat wil minder hoog of niet meer springen.
• Er is verminderde activiteit. De kat zal meer slapen naar voorheen.
• Bij het lopen is er een stijfheid op te merken en soms wordt de kat agressief. Veel eigenaren denken dat hun kat een dagje ouder wordt en accepteren zijn nieuwe levensstijl.

Wat zijn de risico's?
• Overgewicht
• Heupdysplasie (HD)
• Diabetes mellitus (suikerziekte)

Het stellen van de diagnose
De diagnose is niet zo gemakkelijk te stellen bij een kat. Bij het onderzoek komt soms naar voren dat de kat gewrichtspijn of een beperkte beweeglijkheid van het gewricht heeft. Ook kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden. Via een vragenlijst is het ook mogelijk om artrose te vermoeden.

Vragenlijst voor de eigenaar
1. Slaapt uw kat meer dan normaal of is hij minder actief?
2. Springt uw kat minder graag dan vroeger?
3. Lijkt uw kat stijfheid in gewrichten of kreupelheid te vertonen?
4. Speelt uw kat minder graag dan vroeger?
5. Gaat uw kat minder graag op de kattenbak of plast de kat er vaker naast?
6. Loopt uw kat minder soepel de trap op en af?

Wanneer er op meerdere vragen JA geantwoord kan worden, dan kan het zijn dat uw kat artrose heeft.
Opmerking: als je kat diabetes heeft kan het dus ook zijn dat deze klachten door de diabetes en eventuele neuropathie worden veroorzaakt.

Behandeling
De behandeling van artrose bij de kat zijn beweging, pijnstilling en speciaal voer. *) Katten met overgewicht moeten afvallen.
Bewegen is heel belangrijk voor de spieropbouw. Dit bereikt u om met uw kat te spelen, wandelen of zwemmen. Ook kan beweging gestimuleerd worden door het eten verspreid in het huis te plaatsen of in een speciale bal. Daarnaast kan er pijnstilling gegeven worden die ook voor een verminderde ontsteking zorgt. Net zoals bij de hond is er ook een speciaal voer voor de kat. In dit voer zitten vetzuren die ontstekingsremmend werken en de afbraak van het kraakbeen vertragen. Bovendien hebben ze ook nog een licht pijnstillend effect. In dit voer zitten ook voldoende glucosaminoglycanen en chondroïtinesulfaat die zorgen voor het behoud van gezond kraakbeen.

*) Lees ook het volgende bericht in dit onderwerp

bron: http://www.huisdierenziekenhuis.nl

klik voor >> artrose test<<
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73828
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Solensia bij artrose

Bericht door Neeltje »

Anti NGF-4

Tot voor een jaar geleden was bij de kat het geven van een NSAID feitelijk de enige effectieve methode om pijn te bestrijden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we in staat zijn een stofje dat in versleten gewrichten actief is, te remmen, dat we de pijn bij de kat kunnen reduceren. Het “stofje” betreft Nerve Growth Factor-4 (NGF-4). NGF-4 heeft bij jonge dieren en belangrijke functie in het ontwikkelen en laten groeien van het zenuwstelsel. Bij volwassen dieren blijkt het nauw betrokken te zijn bij zowel de ontstekingsreacties in versleten gewrichten als in de pijngewaarwording van versleten gewrichten. Met het nieuwe medicijn, frunevetmab, zijn we in staat het NGF-4 te neutraliseren, oftewel onwerkzaam te maken. Daarmee wordt de ontstekingsreactie in de artrotische gewrichten geremd en bovenal wordt er minder pijn waargenomen.
Men heeft een antistof (monoclonale antilichamen) kunnen maken in het laboratorium dat zich specifiek bindt aan NGF-4. Hierdoor is NGF-4 niet meer werkzaam. Hiermee wordt de bijdrage van NGF-4 aan de pijn en ontstekingsreactie in het versleten gewricht weggenomen met als gevolg een fijner en plezieriger leven.

Het voordeel van dit medicijn

Ons lichaam maakt bij elke infectie antistoffen aan tegen de veroorzakers van de infectie (denk aan antistoffen tegen het covid virus). Door die antistoffen worden dus indringers vernietigd en opgeruimd. Het is een soort van precisiewapen tegen een indringer. Door nu in het laboratorium een antistof te maken tegen NGF-4 kunnen we dus heel gericht die stof uitschakelen zonder dat dit schade aan andere processen in het lichaam brengt. Monoclonale antistoffen hebben bijna geen bijwerkingen en dit type medicijn is dus heel veilig in gebruik. Dit in tegenstelling tot de tot nu toe gebruikte medicijnen (de NSAID’s). Enige echte bijwerking is wat lokale irritatie van de huid.

Toediening van dit medicijn

De antistoffen worden ingespoten en komen daarna via de bloedbaan bij de NGF-4 in de versleten gewrichten en elimineren daar de NGF-4. Binnen een aantal weken zal u als eigenaar van uw kat merken dat de kat minder pijn ervaart. Hij zal makkelijker ergens opspringen, actiever worden en minder nors of chagerijnig zijn. De injectie zal elke maand worden herhaald. Inmiddels wordt dit medicijn op grote schaal toegepast en het blijkt dat sommige patiënten eigenlijk hun herhaling injectie al na 3 weken moeten hebben om pijnvrij door het leven te gaan. Mocht u de indruk hebben dat dat ook voor uw kat geldt, neem dan contact op met de dierenarts die het middel heeft toegediend en zoek samen met hem naar de juiste doseringsinterval.

Wanneer niet toedienen

Katten onder de leeftijd van een jaar, zogende katten en zwangere katten mogen dit medicijn niet toegediend krijgen. Bij deze dieren heeft NGF-4 namelijk een functie in het ontwikkelen van het zenuwstelsel, een zeer gewenste functie. Deze functie moeten we dus niet remmen.
Gelijktijdig gebruik met andere medicatie

Het wordt door de fabrikant van dit medicijn afgeraden om anti NGF-4 te gebruiken gelijktijdig met een middel in de groep van NSAID’s. Het is alleen toegestaan NSAID’s te gebruiken in de periode van de eerste 2 weken na de eerste injectie.

Uit studies is gebleken dat in 76% van de gevallen katten met artrose minder pijn ervaren na toediening van dit medicijn (vastgesteld door gebruik van de katten artrose test).

bron: https://mcvoordieren.nl

Bijsluiter Solensia: >> https://www.ema.europa.eu/en/documents/ ... ion_nl.pdf
Gesloten